Aardbeving bestendig bouwen met Finnjoist I liggers

By 19 augustus 2015Nieuws

Bouwen met Finnjoist I liggers; Duurzaam, aardbeving bestendig en comfortabel!

Als trotse dealer van Finnjoist I liggers in Nederland geven wij graag aandacht aan het volgende:

De gaswinning in Groningen veroorzaakt zo’n 50 aardbevingen per jaar. Naar nu blijkt moeten zelfs zo’n 152.000 woningen en wooneenheden in de regio Groningen versterkt worden. Dit is gebleken uit nieuw onderzoek in opdracht van de provincie Groningen naar de gevolgen van aardbevingsbestendig bouwen. Voor al deze gebouwen blijkt uit dit onderzoek dat de sterkte en constructie niet voldoen aan de ontwerp-NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) voor bestaande woningen. Bij de bouw is destijds nooit rekening gehouden met aardbevingsbestendigheid.

Bij bestaande en nieuw te bouwen woningen uitgevoerd met traditionele bouwmaterialen als beton en steen is er een verhoogd risico op het ontstaan van scheuren. Dit komt omdat deze materialen nauwelijks in staat zijn om trekkrachten op te nemen, waardoor scheuren ontstaan. Een belangrijke bevinding is dat licht bouwen, zoals met hout, het scheuren voorkomt. Houtbouw, mits goed ontworpen, kan namelijk zeer veel energie opnemen voordat het bezwijkstadium wordt bereikt.

Diverse producten van Metsä Wood zijn in het verleden al uitgebreid getest op dit fenomeen. Neem maar eens een kijkje in deze simulatie. Dit geeft aan dat constructief hout, zoals bijvoorbeeld onze Finnjoist I liggers, goed functioneren in aardbevingsgevoelige gebieden.

Voor een sterk casco met toch optimale ontwerpvrijheid is een combinatie van Kerto wanden met Finnjoist I liggers ideaal. Deze producten brengen daarnaast ook voor de aannemer een toegevoegde waarde omdat bewerkingen/assemblage door hem zelf kunnen worden gedaan.

Kortom een compleet lichte constructie met een traditionele performance voor de eindgebruiker!

Met deze handige tool maakt u zelf een eenvoudige berekening van de benodigde afmetingen van uw Finnjoist I liggers!

Voor vragen over deze I liggers kunt u contact opnemen met onze verkoop afdeling 0493 – 49 25 61 of per email verkoop@onthoutons.nl

Contactpersoon: Eva van Ooijen

finnjoist Looijmans Metsa

Finnjoist Looijmans Metsa