Iroko hout bij Houthandel Looijmans en Venlo Hout

iroko
Houtbeschrijving: Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones, nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin. Door het voorkomen van draadafwijkingen en reactiehout kunnen vervormingen, ook na drogen, voorkomen. Typisch voor iroko is dat de houtkwaliteit tussen de aangevoerde partijen sterk kan variëren. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met teak en wordt daarom wel eens met de naam iroko-teak, Afrikaans teak en Kambala teak aangeduid, wat onjuiste, misleidende benamingen zijn. De stammen bevatten soms zeer harde kalkachtige stoffen die in de vorm van flinke “stenen” kunnen voorkomen en de bewerking zeer nadelig kunnen beïnvloeden.

Draad: Recht tot kruisdraad, een enkele maal golvend.
Werken: Gering.

Bewerkbaarheid: Iroko is, zowel met de hand als machinaal, goed te bewerken. De gereedschappen worden hierbij minder snel bot dan bij teak, mits het geen kalkinsluitsels bevat. Om bij bewerkingen op vlak- en vandiktebanken “inspringsel” bij kruisdradig hout zoveel mogelijk te beperken, wordt een kleine spaanhoek geadviseerd. Bewerkingen voor profielen, pen- en gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op. Goede afzuiging tijdens bewerken van iroko is noodzakelijk om gezondheidsproblemen bij daarvoor gevoelige personen te voorkomen. Iroko-stammen hebben vaak grote inwendige spanningen. Bij bewerken kan dit leiden tot kromtrekken van bepaalde delen. Eenmaal bewerkt en goed droog, blijft iroko zeer stabiel.

Spijkeren en schroeven: Redelijk, voorboren wordt aanbevolen. Grijs tot zwarte verkleuringen in contact met ijzer. Roestvast verbindingsmateriaal wordt aanbevolen.

Bijzonderheden: Iroko bevat een giftige stof, chlorophorin genaamd. Hierdoor kunnen bij de bewerking slijmvliesontstekingen en huidaandoeningen optreden. Men moet geen bekistingen van iroko gebruiken, aangezien het uitharden van beton door contact met de inhoudsstoffen van iroko zal worden vertraagd.

Toepassingen: Iroko is een sterke, zeer duurzame houtsoort die weinig werkt. Het hout is daarom geschikt voor zeer veel doeleinden, zowel binnens- als buitenshuis. Bijvoorbeeld kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, traptreden, meubelen, laboratoriumtafels (bij voorkeur samengesteld uit kwartiers gezaagde delen), kuipwerk voor de chemische industrie, jacht- en scheepsbouw (spanten, dekken, huiden en betimmeringen), carrosserie- en wagonbouw, draaiwerk en beeldhouwwerk. Van iroko kan ook fineer worden gesneden en geschild.

Kwaliteitseisen: Voor iroko is in 1989 een Nederlandse norm verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980), NEN 5482 Houtsoort iroko. Iroko is genoemd in de KVT\’95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met iroko kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.

Wij zijn FSC en PEFC gecertificeerd en leveren dan ook hoofdzakelijk gecertificeerd hout. Wij kunnen veelal direct uit voorraad leveren. Voor meer informatie over maten, prijzen en levertijden kunt u contact opnemen met ons kantoor te Someren, tel. 0493-492561.