Mahonie hardhout bij Houthandel Looijmans en Venlo Hout

mahonie-onthoutons
Groeigebied: Loofhout uit: 1. Tropisch Zuid-Amerika, elders in de tropen aangeplant. 2. Midden-Amerika en Mexico. 3. Caribisch gebied, aangeplant in Afrika en Azië.

Houtbeschrijving: Mahonie is een fraaie, vaste, zachte, taaie, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurig, roze, rood tot roodbruin, nakleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed. Bewerkt droog mahonie heeft een lichtroze kleur, onder invloed van licht verkleurt dit snel naar fraai roodbruin. Het spint is wit tot geel.

Bewerkbaarheid: Het laat zich, zowel met handgereedschap als machinaal, goed verwerken. Schaven gaat in het algemeen goed, maar geeft soms een wollig oppervlak zodat scherp snij gereedschap noodzakelijk is.

Spijkeren en schroeven: Matig goed, in vochtige omstandigheden corrosie vorming en zwarte verkleuring in contact met ijzer. Mahonie verkleurt grijs in contact met ijzer en bruin in contact met koper of messing. Verlijmen gaat goed.

Toepassingen: Meubelen, fijn timmerwerk, huid beplanking en betimmering voor jachten, betimmeringen, triplexfabricage, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijsten, fineer, enz.

SAPELI
Sapeli wordt zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toegepast voor meubelen, binnenbetimmeringen, piano- en orgelbouw en andere muziekinstrumenten, betimmeringen voor jachten, kozijnen, traptreden en trapbomen (bij voorkeur kwartiers gezaagd) en ook voor parketvloeren. Sapeli-fineer wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor de bekleding van binnendeuren. Vooral zeer regelmatig gegroeide stammen zijn hiervoor gezocht en als het fineer hiervan kwartiers wordt gesneden, ontstaat een fraaie “pencil stripe” tekening. Deze tekening, zeer gelijkmatige banen ter breedte van een potlood, wordt veroorzaakt door de kruisdraad.
Sapeli is zowel machinaal als met handgereedschappen goed te bewerken. Door de kruisdraad is bij schaven en frezen een kleine snijhoek wenselijk om uitspringende vezels te voorkomen. Laat zich goed tot fineer snijden en schillen.

SIPO
Sipo is zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toepasbaar voor meubelen, binnen- en buitenbetimmeringen, voor transparant afgewerkte kozijnen, ramen, deuren, trappen, betimmeringen van schepen en winkels, boeiboorden, draai- en beeldhouwwerk enz.
De bewerking met handgereedschappen en machinale bewerking van sipo levert weinig moeilijkheden op, behalve bij hout met onregelmatig draadverloop. Een snijhoek van 15° wordt dan bij het schaven aanbevolen om een goed glad oppervlak te krijgen.

Bestel NU online op shop.onthoutons.nl

Wij zijn FSC en PEFC gecertificeerd en leveren dan ook hoofdzakelijk gecertificeerd hout. Wij kunnen veelal direct uit voorraad leveren. Voor meer informatie omtrent maten, prijzen en levertijden kunt u contact opnemen met ons kantoor te Someren, tel. 0493-492561.