Online rekentool Rc-waarde daken

By 4 december 2017Nieuws

Op de website www.warmteweerstand.nl biedt SHR de mogelijkheid om de Rc-waarde van daken en de U-waarde van kozijnen te berekenen. Sinds kort is deze website aangevuld met een rekentool om de U-waarde van stapeldorpeldeuren te calculeren.

In het Bouwbesluit 2012 is vastgelegd dat de U-waarde van ramen, deuren en kozijnen van individuele elementen kleiner dient te zijn dan 2,2 W/(m2·K). Het gemiddelde van alle elementen moet kleiner zijn dan 1,65 W/(m2·K).
Met behulp van de tools op de website www.warmteweerstand.nl kan de gebruiker eenvoudig controleren of de gewenste combinatie van deur, kozijn en onderdorpel voldoet aan het Bouwbesluit.

Op de website vult de gebruiker de gevraagde gegevens in, zoals de afmetingen van de deur, de deurhoutafmetingen, houtsoort en glastype. Ook het type onderdorpel en de bijbehorende neuthoogte kunnen worden opgegeven. Vervolgens slaagt de gebruiker erin om met een druk op de knop de U-waarde van het geheel te berekenen.
Het programma geeft de uiteindelijke U-waarde weer en laat weten of de U-waarde voldoet aan het Bouwbesluit. Tevens kan de gebruiker een rapport in pdf-formaat maken.

Door houtsoort, deurhout, type onderdorpel of hoogte borstwering te veranderen, kan de gebruiker zelf snel de meest energie-efficiënte dorpeldeur samenstellen.

Met het programma ‘Rc-waarde daken’ kunt eenvoudig de warmteweerstand berekenen van houtachtige dakconstructies. Met een druk op de knop is het mogelijk om te kiezen voor massieve elementen (sporen) of I-liggers. Er is vrije keuze van een reeks uiteenlopende soorten isolatiematerialen. Tot slot wordt de uitkomst gecontroleerd met de eis uit het Bouwbesluit (Rc ≥ 6,0 m2∙K/W).

Bron: www.houtwereld.nl