Onthout ons! een jaar na de verwoestende hagelbui

By 23 juni 2017Nieuws

23 juni 2016, de dag die we bij Houthandel Looijmans nooit meer zullen vergeten. Wat begon als een gewone warme zomerdag, eindigde in een nachtmerrie. Na een zeer warme dag volgde er s’avonds een zware hagelbui. Het werd akelig donker buiten en binnen enkele minuten brak de hel los. Hagelstenen zo groot als tennisballen en zelfs nog groter kwamen uit de lucht vallen gevolgd door heel veel regen en onweer. Het geluid van het vallen van de hagelstenen zullen wij niet gauw vergeten. In huis sneuvelden ramen en wisten we niet hoe snel we moesten zorgen dat er niet teveel water binnenkwam.

Tegelijkertijd kwamen de zorgen om het bedrijf. Hoe zou het daar zijn? Van huis uit zagen we al dat er gaten in het dak van de loodsen zaten. Dus maar snel naar kantoor om te kijken of daar ook schade was. Onderweg naar kantoor werd al snel duidelijk dat dit niet zomaar een hagelbui was, maar een verwoestende hagelstorm. Jeetje wat zag het eruit allemaal.

Onze loodsen met asbestdaken waren volledig doorzeefd door de hagelstenen (het leek wel of het oorlog was en de daken met kogels doorzeeft waren). Op kantoor liep het water via de muren naar beneden, de showroom stond vol water en de plaatjes van het systeemplafond lagen op de grond.

Inmiddels was de tamtam ook al volop in beweging en kregen we van familie uit Almelo al de vraag of dat een foto van onze loods was die ze op tv lieten zien. Hoe snel kan het gaan, we wisten zelf nog maar amper wat er allemaal gebeurd was.

Het eerste wat er door ons heen ging die avond was de vraag “als we maar goed verzekerd zijn, anders……”. Diezelfde avond nog maar contact opgenomen met de aannemer of hij z.s.m. wilde komen. Samen even gekeken wat te doen. Veel konden we nog niet doen omdat het donker was en de schade nog niet te overzien was. Na de verzekeringspapieren doorgenomen te hebben en alvast mailtjes naar de verzekeringsagent te hebben gestuurd toch maar proberen te gaan slapen.

De volgende ochtend werd de omvang van de schade pas echt duidelijk. Dat was wel schrikken. Wat nu? Mogen we de loodsen nog wel in nu de asbestdaken kapot zijn? Overal stond water. Hoe moet het met bestellingen die klaar staan en die nu waterschade hebben?

Van der Heijden Asbestverwijdering was snel ter plaatse. Helaas bleek dat bijna alle loodsen afgesloten moesten worden vanwege het neervallen van asbestdeeltjes. Oftewel onze hele handel lag in 1 keer stil omdat we onze voorraden niet meer mochten gebruiken.

Wat dan? Klanten bellen dat hun bestelling vertraagd is, leveranciers bellen om te vragen of zij snel nieuwe voorraad aan kunnen leveren, met spoed op zoek naar een andere loods waar we zolang nieuwe voorraad neer kunnen zetten.  Klanten die materiaal nodig hebben om noodvoorzieningen te maken bij de schades overal kunnne we moeilijk helpen omdat we de loodsen niet in kunnen. En vervolgens kregen we ook nog te horen dat we niet voor 100% verzekerd waren.

24 juni was de eerste werkdag van onze verkoopleider Arthur. Hij werd direct in het diepe gegooid en kon direct aan de slag om te zorgen dat alles weer op de rit kwam te staan. Gelukkig was het hout vak hem niet onbekend en kon hij dus ook direct hulp bieden.

Gelukkig hebben we van alle kanten hulp gekregen en is de asbestsanering direct gestart waardoor in snel tempo alle voorraden uit de loodsen zijn gehaald en afgevoerd en werden de daken gesaneerd. Wat is er in 3 maanden hard gewerkt door iedereen.

Ook leveranciers hebben snel kunnen schakelen waardoor we snel weer konden leveren aan onze klanten.

Nu zijn we een jaar verder. En wat zijn wij trots op wat we nu hebben staan en wat voor prestaties we afgelopen jaar geleverd hebben.

Trots op iedereen die ons geholpen heeft, trots op onze eigen mensen die ontzettend veel werk verzet hebben om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ondanks de schade en alles wat het met zich mee gebracht heeft, hebben we ook nog eens een topjaar gedraaid. Trotser kunnen we niet zijn, toch….?

In een jaar tijd hebben we ons hele bedrijf aangepakt en zijn nu helemaal klaar voor de toekomst.

Het was een jaar om nooit te vergeten, nu zijn we er klaar mee en zetten er een punt achter. Alles is hersteld en gerenoveerd en we hebben enorm veel zin en energie om er de komende jaren een succes van te maken.

Onthout ons!

Marie-Louise Looijmans