Steigerhout verkrijgbaar bij Houthandel Looijmans en Venlo Hout

tuinhout

Steigerhout bestaat uit snelgroeiend vurenhout. In de bouw wordt steigerhout erg veel gebuikt voor het maken van steigers. Dit moet goedkoop en sterk materiaal zijn. Steigerhout kan gebruikt worden voor binnen en buiten, zonder dat het behandeld hoeft te worden. De steigerplanken kunnen in de loop van de tijd buiten “verweren” maar eigenlijk geeft dat juist het stoere en robuuste karakter van het hout.

Van steigerplanken worden steeds vaker tuinmeubelen gemaakt en ook voor het maken van terrassen en voor gebruik aan het water of strand is het door de zwaarte van het hout uitermate geschikt.

U kunt bij ons terecht voor zowel gebruikte als nieuwe steigerplanken. Hieronder staat een foto van een tafel welke gemaakt is van nieuwe steigerplanken waarna deze behandeld zijn met Greywash om de tafel er ouder uit te laten zien.

Nieuw of gebruikt?
Gebruikte steigerdelen komen van de bouwplaats en zijn dus al in gebruik geweest. Ze hebben op de bouwplaats op de steiger gelegen en er is overheen gelopen. Een enkele keer zit er ook een spijker of een schroef in.
Wanneer de delen gebruikt zijn tijdens het voegen of stukadoren zit er soms nog resten cement of stucwerk op. Dit zorgt voor de specifieke uitstraling van de planken.
Doordat er een ware hype is ontstaan in meubelen van gebruikt steigerhout, zijn deze planken schaarser dan nieuwe en daardoor is de prijs ook wat hoger.

Nieuwe steigerdelen worden uit vers (vaak Midden Europees) hout gezaagd. Daarna worden de delen al dan niet gekramd of geband.
Dat betekend dat er een metalen kramplaatje op de uiteinden van deze planken wordt geslagen. Soms zie je ook een bandje op de kopse kanten van de planken.
Deze planken zijn dus nieuw en hebben een geel achtige kleur. Omdat deze planken vers gezaagd zijn, is het vochtpercentage vaak een stuk hoger.

Nat of droog
Wanneer de steigerdelen daadwerkelijk worden gebruikt om op een steiger te leggen hoeven deze niet te drogen. Ze blijven buiten recht en goed.
Wanneer deze planken worden gebruikt om meubels van te maken is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Dit komt door het hoge vochtgehalte van het vers gezaagde hout en omdat de delen buiten of in de opslagloods hebben gelegen. Door het drogen kunnen (kleine) scheurtjes in het hout trekken en de planken kunnen wat krom trekken. Hout werkt, dus dit is echt van belang.

Wil je liever voor een minder natte plank kiezen, dan is er de mogelijkheid om voor een Noord Europese vuren plank in dezelfde afmeting te kiezen. Deze heeft een lager vochtigheidsgehalte.
Na het verwerken kun je er voor kiezen om deze planken met een white of grey wash af te werken. OP deze manier kun je de steigerlook goed nabootsen.

Droogtijd
Om nieuwe of gebruikte steigerdelen voor binnen meubels te gebruiken kun je de planken het beste ca. 2-3 weken goed laten drogen. Als de planken bij ons uit de loods komen volstaat een droogtijd tussen de 1 en 3 weken. Wanneer deze planken bijvoorbeeld door transport doorweekt zijn, kan dit variëren tussen de 4-8 weken.

Wij zijn FSC en PEFC gecertificeerd en leveren dan ook hoofdzakelijk gecertificeerd hout. Wij kunnen veelal direct uit voorraad leveren. Voor meer informatie over maten, prijzen en levertijden kunt u contact opnemen met ons kantoor te Someren, tel. 0493-492561.