Waarom duurzaam bouwen?

By 26 januari 2017Nieuws

Duurzaam bouwen kan met veel producten. Hout is een materiaal waarmee op een duurzame én moderne wijze gebouwd kan worden. En dat had je misschien niet verwacht.

Op de website www.duurzaambouwenmethout.nl (dit is een initiatief van de NBvT) vind je heel veel informatie over hoe je duurzaam kunt bouwen met hout en wat de voordelen hiervan zijn.

Industrieel bouwen met hout

De meeste mensen in de houtsector zijn gek op techniek en hun ‘hout’. Hun vakkennis reikt dan ook heel ver. En hoewel hout een ‘ambachtelijke beleving’ heeft, is daar in de productie bij industrieel bouwen geen sprake van.

We hebben het over het maken van prefab delen voor je huis of gebouw, onder geconditioneerde omstandigheden, net als in de auto-industrie. Het draait om automatisering en robotisering. Zoals machines waar aan de ene kant hout ingaat en aan de andere kant delen – volledig gereed voor montage – uitkomen. Of de onbemande machine met je smartphone thuis uitzetten als de klus klaar is. Ook het traditionele houtbewerken vindt nog altijd plaats.

Verschillende samenwerkende bedrijven innoveren samen volop met hout.

Modern bouwen met hout

De houtindustrie beweegt mee met de wensen. Traditioneel, eco-chic of een strak design. Basiselementen afwerken tot deuren, trappen of volledig afgewerkte prefab-gevels, modulaire studentenhuisvesting, tiny houses, volledige woningen of hoogbouw uit houtconstructies. Alles kan met en in duurzaam hout.

Hoe duurzaam is bouwen met hout dan?

Voor alle onderdelen waaruit een huis of gebouw bestaat, zijn levenscyclusanalyses opgesteld. Alles is doorgelicht op de gevolgen voor het milieu: van bos en geleverd product tot einde levensduur. Wat blijkt? Op het gebied van duurzaamheid is hout één van de meest interessante bouwmaterialen nu en voor de toekomst.

Industriële bouwers met hout zijn transparant en willen alle feiten delen. Zoals de milieuscore in de nationale milieudatabase en schaduwkosten in rekentools voor het bepalen van milieuprestaties van gebouwen. Voor deuren, kozijnen, trappen, wanden, kozijnen en daken zijn Environmental Product Declarations (EPDs) met nog veel meer prestaties van de diverse houten bouwproducten beschikbaar.

Wil je meer informatie over de milieuprestaties voor deuren, kozijnen, trappen, wanden, kozijnen en daken klik dan op de links hieronder.

Bron: www.duurzaambouwenmethout.nl